Elektronik devrelerin üzerindeki beyin entegresine mikrodenetleyici denir ve biz bunu evimizdeki beyaz eşyalar bozulduğunda “cihazın beyni yanmış” ya da “beynin programlanması lazım” gibi cümleleri ustalardan duyarız. Sadece beyaz eşyalarda değil her yerde kullanılmaktadır. Hatta nerelerde kullanılmadığına yönelik örnek vermek zor. Bu mikrodenetleyiciye program yazmayı bilmek yeterli değildir. Kart üzerinde sadece beyin yok ki; transistörler, başka entegreler, dirençler, kondansatörler vs bir sürü malzeme var. Programı yazan kişinin bunları da tanıyor olması gerekir. Ancak ARDUINO set ile yoğun bir elektronik bilgisi gerekmeden programlama öğrenilebilir. Bu yüzden son yıllarda çok popüler olmuştur.
Basitten zora doğru deneyleri gerçekleştirdikçe öğrencinin soyut düşünme yeteneği ve özgüveni artacak, programlama mantığını öğrenecektir. En önemli husus ta bu programlama mantığını öğrenebilmektir. Çünkü herhangi bir program dili öğrenildiğinde diğer tüm dilleri öğrenmek kolay hale gelir. Öğrenci ileride bilgisayar ya da elektrik-elektronik mühendisliği dallarını okuyacaksa şimdiden bu yeteneği kazandırmakla kendisine dünyaları vermiş olacaksınız.
Sene sonuna doğru öğrenci kendi robotunu yapacak, programını yazacak hale gelir. Bir arıza çıkması durumunda rahatlıkla müdahale edebilir. Ayrıca sene boyunca farklı projelerde de görev alacak ve her projede karşılaşılan sorunlarla baş etmeyi öğrenecektir.